Mysticism


Mystiek, innerlijke geheimzinnigheid waar we slechts naar kunnen raden.
Mystiek, verborgenheid die vraagt gezien te worden,
maar zich nooit geheel laat doorgronden.


Voor Louis zelf is ~r geen scheiding tussen de mystieke wereld en het dagdagelijkse leven. Vandaar wellicht dat hij zich zo thuis voelt op Bali. De kunstenaar leeft, zowel tijdens zijn verblijf op Bali als in Nederland, met mystiek. Het is een dimensie waar hij van houdt, een wereld waarin hij zich thuisvoelt.

Het is tevens deze mystiek die hij zoekt in een model. Zoals hij zelf zegt: "Soms kan een vrouw nog zo mooi zijn maar heb ik toch geen enkele behoefte haar te schilderen. Zij mist dan die mystiek die een ander, misschien minder mooi mens, wel kan hebben."

Of u nu reeds vertrouwd was met het werk van Louis Nagelkerke of er met dit boek voor het eers\ kennis mee maakt, het zal u ongetwijfeld opgevallen zijn dat hij met name mensen schildert. Tijdens een van onze vele gesprekken zei hij mij dat hij niet geďnteresseerd is in het schilderen van landschappen of voorwerpen.

Deze dingen zijn immers voor elk van ons op elk moment van de dag te zien; als u een prachtige boom wilt zien hoeft u maar naar buiten te gaan en te kijken. Waar het Louis om gaat is een moment, een emotie, een beweging of juist verstilling vast te leggen. Kortom, het mysterie te vatten. En dat mysterie vindt hij vooral bij mensen. Een vrouw die slechts een enkele tel die bepaalde mysterieuze oogopslag heeft. Een kind dat een moment volledig in zichzelf gekeerd is. Een muzikant die voor niets anders oog heeft dan voor zijn instrument en de klank die hij voortbrengt. Een danser die volledig opgaat in de eigen beweging en de muziek. Zulke momenten hebben een bepaalde geheimzinnigheid. Een mysterie waarvan we heel even deel uit kunnen maken, maar dat we toch nooit volledig weten te vatten.

De zeldzame schilderijen die Louis maakt zonder menselijk model, als ook de voorwerpen die hij schildert ter ondersteuning van zijn modellen, hebben allemaal deze bepaalde geheimzinnigheid. Een prachtig voorbeeld daarvan is zijn schilderij met waterlelies. Het water tussen de waterlelies heeft een geheimzinnige-diepte; iets fascinerends, een mysterie, iets wat we aan kunnen voelen, waar we over kunnen fantaseren, maar dat nooit al zijn geheimen zal prijsgeven.
Drs.Pamela Eshuis